Művelődési
Központ
Pünkösd
2021. május 23.

A Biblia azt írja, hogy ezen a napon Jézus lelke leszállt az égből Szentlélek formájában, és óriási szélvihar kíséretében kiáradt az apostolokra és megszentelte őket.

Pünkösdi búcsújáróhelyek
2021. május 22.

A Mária – kegyhelyek közül a Nógrád megyei Szentkúton és az erdélyi Csíksomlyón,  a Mária-tiszelet kiváltságos helyein tartanak pünkösdkor zarándoklatot, A kegyhelyek kialakulása többnyire csodának vagy Mária-jelenésnek köszönhető. A búcsújáróhelyekre különleges vallási okból számos hívő zarándokol, a vallási okok között szerepelhet a bűnbánat, kegyelemkérés, betegek gyógyulási vágya.  A kegyhelyek helyszínének közelében sok esetben gyógyító erejű kutakat, forrásokat tartanak tiszteletben.

A varázserejű májusi eső és harmat
2021. május 13.

A májusi eső aranyat ér – tartja a régi mondás. Ha május első hetében esett, jó termésre számítottak a gazdák. A mondás részben arra figyelmeztet, ha nincs elegendő csapadék a növények fejlődéséhez, akkor a termés sem lesz jó, másrészt utal a természeti megfigyelésre: májusban gyakran esik az eső.

Fagyosszentek
2021. május 12.
Pongrác, Szervác, Bonifác

Pongrác, Szervác, Bonifác könnyen visszacsalogatja még a hajnali fagyot sok veteményeskert tulajdonosának bosszúságot okozva. Sok helyen védekezésképpen a fagyosszentekig nem is ültették ki a palántákat.

Anyák napja
2021. május 02.

Anyák napját a világ számos országában ünneplik. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza...

Május, avagy Pünkösd hava a természet kivirágzásának ideje
2021. május 01.
A május elsejéhez fűződő hagyományok, szokások

Május elsejéről  sokaknak  először a munkaünnepe jut az eszébe, melyet 1890 óta ünnepeltek világszerte. Az ünnepségeket arra emlékezve szervezték, hogy 1886-ban a chicagói munkások tüntetését, akik a 8 órás munkanap bevezetését követelték, agresszíven letörte a rendőrség.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
2021. április 22.
A Föld napja (április 22.)

A Föld természeti környezetének megóvására hívják fel a figyelmet a Föld napja alkalmából szervezett különféle eseményekkel. 1969-ben az  UNESCO San Franciscóban tartott konferenciáján John McConell vetette fel az ötletet, amely után 1970-ben tartották (március 21-én) meg először a Fold napját.

< >