Művelődési
Központ
2021. július 14.

Az OPSKMM Díszítőművészeti Szakköre a közelmúltban két országos pályázaton is eredményesen szerepelt. A pandémia idején is tevékenykedtek, Bogárné Szőke Erika csoportvezető a tagokkal telefonon, e-mailben, a közösségi médián keresztül, illetve személyesen tartotta a kapcsolatot.

2021. június 28.
Tizedik alkalommal Mezőberényben

Mezőberényben immár tizedik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját, június 26-én délután és este az érdeklődők a gyűjtemény valamennyi kiállítását belépőjegy nélkül tekinthették meg.

2021. június 23.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 20201. június 21. és 23. között tartotta meg a Kis-Berényke, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balogh Dávid Attila és Borgula Benedetta szakmai vezetésével – a Művelődési Központban.

2021. június 22.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 20201. június 21. és 23. között tartja meg a Kis-Berényke, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balogh Dávid Attila és Borgula Benedetta szakmai vezetésével – a Művelődési Központban. A tábor második napján a fiatalok délelőtt szilágysági táncokat tanultak, délután strandoltak.

2021. június 21.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 2021. június 21. és 23. között tartja meg a Kis-Berényke, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balogh Dávid Attila és Borgula Benedetta szakmai vezetésével – a Művelődési Központban.

2021. június 18.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 20201. június 16. és 18. között tartotta meg a Berecske, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balázs Viola és Baracsi Gergő szakmai vezetésével – a Művelődési Központban.

2021. június 17.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 20201. június 16. és 18. között tartja meg a Berecske, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balázs Viola és Baracsi Gergő szakmai vezetésével – a Művelődési Központban.

2021. június 16.

A ’Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola 20201. június 16. és 18. között tartja meg a Berecske, a Berény Táncegyüttes utánpótlás csoportja táborát – Balázs Viola és Baracsi Gergő szakmai vezetésével – a Művelődési Központban.

Pünkösd
2021. május 23.

A Biblia azt írja, hogy ezen a napon Jézus lelke leszállt az égből Szentlélek formájában, és óriási szélvihar kíséretében kiáradt az apostolokra és megszentelte őket.

Pünkösdi búcsújáróhelyek
2021. május 22.

A Mária – kegyhelyek közül a Nógrád megyei Szentkúton és az erdélyi Csíksomlyón,  a Mária-tiszelet kiváltságos helyein tartanak pünkösdkor zarándoklatot, A kegyhelyek kialakulása többnyire csodának vagy Mária-jelenésnek köszönhető. A búcsújáróhelyekre különleges vallási okból számos hívő zarándokol, a vallási okok között szerepelhet a bűnbánat, kegyelemkérés, betegek gyógyulási vágya.  A kegyhelyek helyszínének közelében sok esetben gyógyító erejű kutakat, forrásokat tartanak tiszteletben.

A varázserejű májusi eső és harmat
2021. május 13.

A májusi eső aranyat ér – tartja a régi mondás. Ha május első hetében esett, jó termésre számítottak a gazdák. A mondás részben arra figyelmeztet, ha nincs elegendő csapadék a növények fejlődéséhez, akkor a termés sem lesz jó, másrészt utal a természeti megfigyelésre: májusban gyakran esik az eső.

Fagyosszentek
2021. május 12.
Pongrác, Szervác, Bonifác

Pongrác, Szervác, Bonifác könnyen visszacsalogatja még a hajnali fagyot sok veteményeskert tulajdonosának bosszúságot okozva. Sok helyen védekezésképpen a fagyosszentekig nem is ültették ki a palántákat.

< >