Művelődési
Központ
2021. április 22.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
A Föld napja (április 22.)

A Föld természeti környezetének megóvására hívják fel a figyelmet a Föld napja alkalmából szervezett különféle eseményekkel. 1969-ben az  UNESCO San Franciscóban tartott konferenciáján John McConell vetette fel az ötletet, amely után 1970-ben tartották (március 21-én) meg először a Fold napját.

DSC_0038.JPG

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Magyarország 1990 óta egyike annak a 175 országnak, ahol megemlékeznek a Föld napjáról, azóta évről-évre egyre többen érzik úgy, hogy tenni szeretnének valamit: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőket, patak- és falutakarítást szerveznek.  A magyarországi Föld napja mozgalom sokat tett a szelektív hulladékgyűjtésért, a környezetbarát termékek forgalomba kerülésért,  működnek szélkerekek, napkollektorok segítik az energia ellátást, de még számos teendő van: korlátozni kellene a felesleges fogyasztást, csökkenteni  a vegyszerhasználatot, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, a természet szolgáltatásainak túl használatát. Mindezek következményeként nő az üvegházhatású gázok kibocsátása – és ez növeli az éghajlatváltozás veszélyét. 

2020-ban az önszerveződő magyarországi Föld napja mozgalom 30. évfordulóján hangzott el: az elmúlt 5 év volt a legmelegebb a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta, és a következő 5 még melegebb lesz, ha nem változtatunk radikálisan életmódunkon.  10 évünk maradt, hogy elkerüljük az 1,5 fokos felmelegedést.  Sokat tehetünk 10 év alatt! „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”