Művelődési
Központ
2022. október 07.
Sváb receptes füzet

A Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Mezőberény 2022. október 7-én a könyvtárban mutatta be „Elődeink sváb konyhája utódaink számár”című kétnyelvű receptes füzetét.

Frei Zita, a nemzetségi önkormányzat elnöke elmondta, a receptek nagy része városunkból származik. A megyében több településen működik német nemzetiségi önkormányzat, és ők örömmel küldték el jellegzetes ételeik receptjeit. A magyar szövegeket az evangélikus gimnázium tanárai, Oláh Barbara és Kovács Bernadett fordíttatta le németre az akkori 11.n osztály tanulóval. Az ételek fotóit Eczeti György készítette, a nyomtatás a Berény Nyomda munkája. Frei Zita megemlítette, nagyon sok receptjük van még, szeretnék ezeket is hamarosan közzé tenni.

 

Frey Mihályné, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke a sváb ételek jellegzetességeiről szólt. Kiemelte, hogy ezek egyszerű, takarékos, ugyanakkor laktató ételek. A hozzávaló zöldségeket a konyhakertben vagy a Laposi-kertben termelték meg, a húst is maguk állították elő.

 

Schön Andrásné Károlyi Pálnéval a keresztfánk sütését mutatta be, a produktumot a résztvevők meg is kóstolták. Kapós volt a bemutatott receptes füzet is, sokan megvásárolták.

GALÉRIA