Művelődési
Központ
2023. január 23.
Zenés monodráma a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából a kultúra és a színház iránt érdeklődők 2023. január 23-án a művelődési központ színháztermében Derzsi György színművész „Szerelmem, Sárdy” című monodrámáját tekintették meg.

A színdarab előtt a nézőket Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója köszöntötte, majd Siklósi István polgármester ünnepi beszédében kifejtette, bár január 22. nem piros betűs ünnep, de az iskolákban és a kulturális intézményekben megemlékezünk e napról. Ez alkalomból elgondolkodhatunk, hogy beárazható-e a kultúra? Mezőberénynek megéri-e 100 millió forintot fordítania kulturális intézmények, rendezvénynek és civil szervezetek támogatására? Ki dönti el, hogy ezek mennyire hasznosak, hiszen az eredményük nem számszerűsíthető. Újabb kérdésként merül fel, a kultúra jobbá teszi-e az életünket? Hozzájárul-e a település megtartó erejéhez? Erre a kultúrában dolgozóknak és a befogadóknak kell választ adniuk. Ha egy este a művelődési központ színháztermében a nézők jól érzik magukat és a darab formálja az ízlésüket, akkor megérte.

 

A színpadon az egy szereplős, egy felvonásos, romantikus zenés napló Sárdy János 20. századi híres bonviván életének nagyobb állomásait és legszebb dalait mutatta be egy nagymama titkos naplója szerint. Történet egy eltitkolt szerelemről, az életen át tartó rajongásról, egy fiatal művész magára találásáról szólt. A darabban olyan dalok csendültek fel, mint például a Nagy árat kér a sors a boldogságtól, Adj Uram Isten, Nagyapám húszéves volt, Londonban hej…, Rózsalevél, Hazámba vágyom, Hej fellegek, fellegek.

 

A nézők lelkes tapsára Derzsi György ráadásként egy dalt Sárdy stílusában adott elő.

GALÉRIA