Művelődési
Központ
2022. november 24.
Mackókiállítás Varga Vincéné gyűjtéséből

Varga Vincéné gyűjteményéből álló mackókiállítást a lánya, Nagyné Varga Bettina, a Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület elnöke nyitott meg 2022. november 23-án az Orlai házban. 

A szép számú érdeklődőt Túri Andrea, az intézmény igazgatója köszöntötte. Nagyné Varga Bettina megnyitójában elmondta, édesanyja a kilencvenes években kezdte el a macik gyűjtését. Ekkor egy társadalmi összefogás támogatására két plüss állatott vásárolt, és ezek egy polcra kerültek lánya gyermekkorából megmaradt mackóival, majd az unokák már nem használt plüssei is a mamához kerültek. Később Varga Vincéné – a gyűjtemény gyarapítása érdekében – születésnapjára és névnapjára is ajándékként macit kapott, sőt rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől is érkeznek a mai napig. 

 

A gyűjtemény ma háromszáz plüssből és hatvan kerámiából áll, és tartalmaz kulcstartót, fényképkeretet, virágtartót is. Van közöttük egészen régi, például negyven éves, illetve a kollekcióban található új és használt, kicsi és nagy, sőt olyan is, amelyik zenél vagy horkol. 

 

Lestyán Zoé, a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola1.a osztályos tanulója egy mackókról szóló verset szavalt el, felkészítő tanára Hanó Katalin. A kiállítást Tóth Zsuzsa téli dekorációi színesítik. A tárlat – az intézmény nyitvatartási idejében – megtekinthető január 10-ig.

GALÉRIA